Nar Ekşisinin Faydaları
Doğal nar ekşisi, nar suyunun kaynatılarak yoğunlaştırılması ile elde edilir. Ekşi nar ile yapıldığında nar ekşisi, tatlı nar ile yapıldığında nar pekmezi adı verilir. Nar pekmezi ve nar ekşisi arasındaki fark sadece budur.
Nar Ekşisinin bilinen birçok faydası vardır. Çeşitli tariflerde ve salatalarda hem benzersiz bir tat sunar hem de sağlık için faydalı bileşenleri içerir.
Sos haline getirilen nar ekşisi, pekmeze benzer şekilde işlenmekle birlikte pekmez kadar tatlı değildir. Bu sayede tuzlularla uyum sağlayabilen çok yönlü bir sostur. Nar ekşisi hem bir sos olarak lezzet katar hem de kimi sağlık sorunlarının giderilmesinde tedavi edici olarak kullanılabilir.
Nar ekşisi içeriğindeki sitrik asit sayesinde asidik yapıda olup B, C ve K vitaminlerini içerir. Ayrıca yapısında bulunan antioksidan etkili polifenollerin de sayesinde sağlık için faydalı etkilere neden olur.
Nar ekşisinin doğal lezzetinden ve faydalı içeriğinden yararlanmak için geleneksel yöntemlerle hazırlanmış nar ekşisi ürünümüzü mağazamızda inceleyebilirsiniz.
Kolesterolü düşürür
Kolesterol kalp hastalıklarının önde gelen sebeplerinden biridir. Atardamarların çeperinde biriken kolesterol damarların daralmasına ve damar yapısının sertleşerek esnekliğini yitirmesine neden olur. Bu durum ölümcül kalp hastalıkları riskini arttırır.
Nar ekşisi ve nar suyunda bulunan polifenoller antioksidan işlev görerek kolesterole neden olan düşük yoğunluklu lipoproteinlerin azaltılmasında yardımcı olur.
B vitamini deposu
Nar ekşisi B vitaminleri açısından zengindir. İçerisinde B1, B3, B5, B6 vitaminlerini bulundurur. B1 (Tiamin) vitamini enerji üretimine yardımcı olurken kalp ve kasların işleyişine yardımcı olur. B3 (Niasin) vitamini sindirim ve sinir sistemini destekler. B5 (Pantotenik asit) hormon üretimini düzenleyerek vücut gelişimini ve işleyişini destekler. B6 (Piridoksin) vitamini ise tüketilen proteinlerin parçalanmasına ve kan hücrelerinin korunmasına yardımcı olur.
B vitamini vücuttaki pek çok sistemin düzenli çalışması için gerekli temel bir besindir. B vitamini başta sinir sistemi ve beyin fonksiyonları olmak üzere bir çok açıdan görev üstlenir. Dengeli bir beslenme ile B vitamini eksikliğinden kaçınılması gerekir.
Bağışıklık ve sindirim sistemini destekler
Nar ekşisi bağışıklık sistemini destekleyecek düzeyde yoğun C vitamini içerir. C vitamini beyaz kan hücrelerinin üretimini uyararak bağışıklık sistemini güçlendirir.
İçeriğindeki çeşitli B vitaminleri sayesinde sinir sistemini iyileştirip kasların işleyişini geliştirir. Bu bağırsakların daha rahat hareket etmesini sağlayarak sindirim sistemini destekler.
Cilt sağlığını arttırır
Nar ekşisi önemli polifenol antioksidanlar ve C vitamini sayesinde oksidasyona ve iltihaplanmaya karşı korur. Oksidasyon cilt sağlığı açısından önemli stres faktörlerinden biridir. Oksidasyonun azaltılması cilt sağlığı açısından faydalıdır.
Nar Ekşisi Kalori ve Besin Değerleri
Nar ekşisinin 100 gramında 272 kalori bulunmaktadır. Nar ekşisinin 1 çorba kaşığı (10 g) 27 kalori, 1 tatlı kaşığı (5 g) 14 kaloridir. İçeriğinde yüksek miktarda doğal nar şekeri bulundurur. Protein miktarı düşüktür ve hiç yağ içermez.
B, C ve K vitaminleri açısından zengin olan nar ekşisi harika bir potasyum kaynağıdır. Bol miktarda iyi bir antioksidan olarak işlev gören fenolleri bulundurur. İçeriğindeki aromalar, sitrik asit ve şeker nedeniyle nar ekşisi, mayhoş ve tatlı bir tada sahiptir.
100 g nar ekşisinin kalori ve besin değerleri:
- Kalori: 272
- Karbonhidrat: 67 g
- Şeker: 57 g
- Yağ: 0 g
- Protein: 0.8 g
Nar Ekşisi Kilo Aldırır mı?
Nar ekşisini doğal üretilmiş olarak kullanırsanız hiçbir şekilde kilo almaya neden olmaz. Hatta kullanıldığı salatalara lezzet katarak daha fazla salata tüketmenize yardımcı olabilir. Sağlıklı ve dengeli beslenme için doğal nar ekşisini güvenle kullanabilirsiniz.
Nar ekşisinde, nar suyuna oranla daha fazla fenolik bileşik içerir. Doğal nar ekşisi, hiçbir katkı olmadan sadece nar suyunun kaynatılarak koyulaştırılması ile üretilir.
Doğal olmayan nar ekşili sosların içinde bulunan yoğun şeker sıkıntı yaşamanıza neden olabilir. Bu sebeple kesinlikle ev yapımı ya da doğal üretim nar ekşisi kullanımını tavsiye etmekteyiz.
Evde nar ekşisi yapımı için Nar Ekşisi Nasıl Yapılır? sayfamızı inceleyebilirsiniz.