Fındık, içeriğindeki vitamin, mineral, antioksidan bileşenler ve sağlıklı yağ asitleri sayesinde sağlık için faydalı özelliklere sahiptir. İçeriğindeki bileşenler nedeniyle uzmanlar tarafından düzenli olarak tüketilmesi önerilmektedir. Peki sağlık açısından fındığın faydaları nelerdir?
Fındık hem lezzetli bir atıştırmalık, hem de pek çok tarif için vazgeçilmez malzemelerdendir. Dengeli beslenme ile birlikte fındık tüketiminin sayısız faydası bulunmaktadır. Kalp sağlığı, kan şekeri, kolesterol, cilt sağlığı ve sindirim gibi pek çok konuda düzenli fındık tüketiminin faydaları görülmüştür.
Fındığın Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Fındık, B ve E vitaminlerinin yanı sıra manganez, magnezyum, demir, fosfor ve çinko mineralleri bakımından zengin olan bir kuruyemiş çeşididir. Fındık içerisinde bol miktarda lif, kolesterol düşürücü özelliği olan steroller ve folik asit bulunmaktadır. Omega-6 ve omega-9 yağ asitleri açısından da iyi bir kaynaktır.
Zihin fonksiyonlarını iyileştirmek, odaklanma kabiliyetini arttırmak ve hafızayı güçlendirmek için ideal bileşime sahiptir. Gelişim çağındaki gençlerde vücut ve zihin gelişimini desteklemek için fındık iyi bir besindir. Hormonların düzenlenmesinde destekleyici rol oynar.
Fındık içerisindeki faydalı besinlerin vücuttaki etkilerini yakından incelediğimizde fındığı düzenli tüketmenin önemini daha iyi anlayabiliriz. Fındığın faydalarından yararlanmak için en ideali çiğ fındık tüketmektir ancak tüm fındık çeşitleri ufak farklarla benzer bileşime sahiptir.
1. Bağırsak hareketlerini düzenler
Fındık iyi bir lif kaynağıdır. Lifler ince bağırsakta sindirilemeyen organik maddelerdir. Bağırsak hareketlerini teşvik ederek sindirime yardımcı olur ve kabızlığın önlenmesinde yardımcı olur.
Uluslararası kabul gören beslenme kılavuzları günde 25-30 gram lif tüketimini önermektedir.
28 g (yaklaşık 20 adet) fındık 2.7 g lif içermektedir.
2. Kilo almayı yavaşlatır
Son yapılan araştırmalar düzenli fındık tüketiminin bazı kişilerde kilo almayı yavaşlattığını göstermiştir.
Araştırmalar düzenli fındık tüketimi ile kilo alımı ve obezite riskinin azalması arasında bir bağlantı olduğunu göstermiştir. Araştırmada düzenli fındık tüketen kişilerin tüketmeyen kişilere göre aşırı kilolu olma oranı daha düşük olduğu görülmüştür.
Araştırma yalnızca bir korelasyon tespit etmiş olsa da daha ileri çalışmalarla düzenli fındık tüketimi ve obezite riskinin azalması arasında nedensel bağlantılar değerlendirilmelidir.
3. Cilt sağlığını korur ve yaşlanmayı geciktirir
Fındık içerdiği zengin antioksidanlar sayesinde hücreleri oksidasyondan ve yaşlanma etkilerinden korurlar.
İçeriğindeki çoklu doymamış yağ asitleri cildin nem dengesini sağlar. Ciltteki döküntülerin oluşumunu azaltır.
Düzenli fındık tüketimi çinko eksikliğini gidererek saç, tırnak ve cilt sağlığına katkıda bulunur. Çinko ayrıca iskelet sisteminin ve bağışıklık sisteminin desteklenmesinde rol alır.
Fındık, antioksidan E vitamini içerir. E vitamininin hücre hasarlarına ve kansere karşı koruyucu etkisi olduğu düşünülmektedir.
4. Kolesterolü düşürür
Fındık tüketimi kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Yapılan bir araştırma fındık tüketen kişilerde düşük yoğunluklu lipoprotein (kötü kolesterol) düzeylerinin düşük olduğunu göstermektedir. Bu sayede kalp ve damar sağlığını korumaya yardımcı olur.
Günlük toplam kalori alımını arttırmadan fındık tüketmenin, fındığın faydalarından yararlanmanın en iyi yolu olduğu ve buna dikkat edilmesi önerilmektedir. Bu şekilde bir kullanım kötü kolesterol seviyesinin azaltılmasında etkili olabilmektedir.
5. İnsülin direncini düşürür ve diyabetten korur
Vücudumuz kandaki glikoz miktarını insülin hormonu ile düzenler. Ancak bazı durumlarda hücrelerimiz insüline direnç geliştirerek kanda yüksek glikoz oranlarına neden olur. Bu durum tip 2 diyabet gelişiminde rol oynar.
Yapılan bir çalışmada düzenli fındık yemenin katılımcıların insülin direncini haftalarca düşürdüğü gözlenmiştir.
6. Kalp sağlığını korur
Fındık tüketmek kalp sağlığını iyileştirir. Fındıkta bulunan antioksidanlar kandaki kolesterol seviyesini düşürerek damar tıkanıklarının önlenmesinde yardımcı olur. Düzenli kan akışı kalp hastalıkları riskini düşürmektedir. Bir çalışmada fındık açısından zengin bir besleme kardiyovasküler riskleri azaltarak kalp hastalıkları riskini azaltabileceği gösterilmiştir.
7. Cinsel sağlığı güçlendirir
Fındığın yaygın bilinen faydalarından biri de cinsel sağlıkla ilgili faydalarıdır. Yapılan çalışmalar fındık tüketiminin sperm sayısını ve kalitesini arttırdığını göstermiştir.
Fındık içerisinde yüksek miktarda bulunan E vitamini cinsiyet hormonlarının sağlıklı üretilmesini sağlar. Jinekolojik ve ürolojik hastalıkların önlenmesinde rol oynar.
Çiğ Fındığın Faydaları
Çiğ fındığın faydaları kavrulmuş fındığa göre bir miktar daha fazladır. Kavurma işlemi esnasında çiğ fındığın içerisindeki antioksidan ve vitaminlerin bir kısmı kayba uğrayabilmektedir.
Fındıktan en yüksek faydayı taze çiğ fındık içi olarak tüketerek elde edebilirsiniz. Bu sebeple çiğ fındık içi ya da kabuklu fındık şeklinde temin edilmelidir.
Kavrulmuş fındık sevenler ise lezzeti için besin değerlerinden çok az taviz verip kavrulmuş fındık tüketebilirler.
Fındığın Kalori ve Besin Değerleri
Fındık, vitamin içeriği bakımından son derece zengin, mineraller açısından dengeli, yüksek protein ve lif içeren çok faydalı bir besin kaynağıdır.
1 porsiyon (28 g = yaklaşık 20 adet) fındığın kalori ve besin değerleri:
- Kalori: 176
- Karbonhidrat: 4.7 g
- Şeker: 1.2 g
- Diyet Lif: 2.7 g
- Yağ: 17 g
- Protein: 4.2 g
Günlük alım değeri (%):
- Vitamin B1 (Tiamin): %15
- Vitamin B6 (Piridoksin): %12
- Vitamin B9 (Folik asit): %8
- Vitamin E: %28
- Manganez: %82
- Magnezyum: %13
- Fosfor: %11
- Demir: %10
- Çinko: %7
Fındık Kilo Aldırır mı?
Fındık, ceviz ve badem gibi yüksek yağ ve protein içeriğine sahip bir besin kaynağıdır. Bu sebeple yüksek kalori değerine sahiptir. Diğer taraftan fındığın faydalarından en etkili şekilde yararlanmak için dengeli bir beslenme ile birlikte düzenli tüketimi önerilmektedir.
Günlük aldığınız toplam kalori miktarını arttırmadan fındık tüketimi kilo almaya neden olmayacaktır. Hatta içeriğindeki düzenleyici vitaminler ve mineraller metabolizmayı arttırabileceği için kilo vermeye yardımcı olabilir. Fındık tüketimi tokluk hissini kuvvetlendirdiği için pek çok diyette önerilen bir gıdadır.
Fındık içeren hazır gıdalar çoğunlukla yüksek şeker içerdiği için bu gıdalardan uzak durup fındığı mümkün olduğunca doğal haliyle tüketilmelidir. Kabuklu fındık ve çiğ fındık içi en iyi seçeneklerdir.