Bademin Faydaları Nelerdir?
Badem içeriğinde bulunan vitamin, mineral ve sağlıklı badem yağıyla yüksek besleyici özelliklere sahiptir. Düzenli tüketilmesi halinde bademin faydaları nelerdir?
Badem pek çok tarifin önemli malzemesi ve lezzetli bir atıştırmalık olarak sık tüketilen gıdalardandır. Çiğ badem içi başta olmak üzere badem tüketiminin sağlığa bir çok faydası vardır.
B ve E vitaminleri için iyi bir kaynaktır. Ayrıca manganez, magnezyum, fosfor, bakır, çinko ve demir mineralleri bakımından zengin olan bir kuruyemiş çeşididir. Badem içerisinde bol miktarda lif, kolesterol düşürücü özelliği olan steroller ve faydalı bitkisel yağlar bulunmaktadır.
Uzmanlar, dengeli bir beslenme için düzenli olarak badem tüketimini önerilmektedir.
1. Bağırsak hareketlerini düzenler
Badem zengin bir lif kaynağıdır. Lifler ince bağırsak tarafından sindirilemezler. Sindirilemeyen bu organik maddeler bağırsak hareketlerini teşvik eder. Lif tüketimi sindirime ve kabızlığın önlenmesinde yardımcı olur.
Uluslararası kabul gören beslenme kılavuzları günde 25-30 gram lif tüketimini önermektedir.
28 g (1 porsiyon) badem 3.5 g lif içermektedir.
2. Kilo kontrolünü kolaylaştırır
Badem düşük karbonhidrat ve yüksek protein içeriğine sahiptir. Ayrıca sağlıklı yağlar ve lif açısından zengindir. Düşük karbonhidrat tüketimi ve dengeli beslenme metabolizmayı güçlendirir ve kilo kontrolünü kolaylaştırır.
Gün içi atıştırmalık olarak tüketilen badem uzun süre tokluk sağlamaya yardımcı olur. Doygunluk hissi daha az atıştırmalık ihtiyacına neden olacağı için kilo vermeye yardımcı olabilir.
3. Cilt sağlığını korur ve yaşlanmayı geciktirir
Badem, içeriğindeki antioksidanlar sayesinde hücrelerin oksidasyon ile yıpranmasına ve yaşlanmaya karşı koruyucu bir etki sağlar.
İçeriğindeki çoklu doymamış yağ asitleri cildin nem dengesini sağlamaya yardımcı olur. Ciltteki döküntülerin oluşumunu azaltmaya yardımcı olur.
Cilt, saç, tırnak sağlığı için gerekli vitaminler, mineraller, yağlar ve aminoasitler açısından dengeli bir kaynaktır ve cilt sağlığını güçlendirmeye yardımcı olur.
4. Kolesterolü düşürür
Badem yüksek miktarda yağ içerir. Fakat badem içeriğindeki bu yağ doymamış yağlardan oluşur ve kötü kolesterole neden olmaz.
Amerikan Kalp Derneği‘ne göre aşırıya kaçılmadığı taktirde doymuş yağlar yerine doymamış yağ tüketiminin kandaki kolesterol durumunu iyileştirmektedir. Buna ek olarak badem kolesterol içermez.
Bir çalışmaya göre düzenli badem tüketen kişilerin kan değerlerinde E vitamini seviyesi artarken kolesterol seviyesi düşmektedir. Aynı çalışmada badem içerisinde yüksek miktarda bulunan E vitamininin, damarları tıkayan oksidasyonları engellemeye yardımcı antioksidan etkisi gösterilmiştir. Benzer sonuçları elde eden pek çok çalışma yayınlanmıştır.
Badem tüketimi kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Araştırmalar badem tüketiminin yüksek yoğunluklu lipoprotein (iyi kolesterol) düzeylerini düzenlemeye ya da yükseltmeye yardımcı olduğunu göstermiştir.
Uzmanlar, kolesterolü düzenlemek için günlük 45 gram badem tüketimini önermektedir.
5. Kan şekerini düzenler
Badem tüketiminin kandaki şeker seviyesini düzenlemede yardımcı etkilerini gösteren pek çok araştırma yapılmıştır.
Tip 2 diyabetli bir çok insanda magnezyum seviyesi de düşüktür. Kan şekerini düzenlenemeyen kişilerde bu eksiklik yaygındır. Bilim insanları magnezyum eksikliği ve insülin direnci arasında bağlantı olabileceğini değerlendirmektedir.
Bazı uzmanlar kan şekerini düzenlemek için magnezyum takviyeleri tavsiye etmektedir. Badem bu takviyelerin yerini alabilecek, yüksek magnezyum içeren doğal bir besin kaynağıdır.
6. Kalp sağlığını korur
Badem kandaki lipid yani yağ seviyesini düzenler, iyileştirir. Böylece kalp sağlığı açısından faydalıdır.
Badem kandaki antioksidan seviyesini dikkate değer ölçüde arttırır. Kan basıncını düşürür ve kan akışını düzenler. Yüksek tansiyon kalp krizi riskini arttırır. Günlük bir avuç badem tüketimi kalp krizi riskini ciddi miktarda azaltacaktır.
7. Kanser riskini azaltır
Bir araştırma düzenli olarak fıstık, ceviz ve badem tüketen kişilerin tüketmeyenlere oranla 2 ya da 3 kat daha düşük meme kanseri riski taşıdığını göstermektedir.
Benzer araştırmalar da badem tüketiminin bazı kanser türlerinde koruyucu etkisini ortaya koymaktadır.
Çiğ Bademin Faydaları
Çiğ bademin faydaları kavrulmuş bademe oranla daha fazladır. Kavurma işlemi esnasında çiğ bademin içerisindeki antioksidanlar, sağlıklı yağlar ve vitaminlerin bir kısmı kayba uğrayabilmektedir.
Bademi en sağlıklı haliyle tüketmek için çiğ tüketilmesi önerilmektedir. Bu sebeple çiğ badem içi ya da kabuklu badem şeklinde temin edilmelidir.
Kavrulmuş badem sevenler ise lezzeti için besin değerlerinden çok az taviz verip kavrulmuş badem tüketerek bademin faydalarından yararlanabilirler.
Badem Yağının Faydaları
Badem yağı yüksek miktarda E vitamini içerir. Magnezyum, fosfor ve bakır için harika bir kaynaktır. Ayrıca hücreleri koruyan antioksidan zengini sağlıklı yağlar içerir. Enfeksiyon riskini azaltır ve bağışıklığı kuvvetlendirir.
Badem yağı cilt sağlığını iyileştirir. Zengin içeriği saçı yumuşatır ve kuvvetlendirir. Tırnakları kuvvetlendirir ve mantara karşı korur.
Badem yağı salatalarda ve yemeklerde de kullanılabilir sağlıklı bir yağ çeşididir. Kalp ve damar sağlığı açısından badem yağı önerilen sağlıklı yağlardandır.
Badem Sütünün Faydaları
Badem sütü inek sütündeki laktozu içermez. Bu nedenle sindirim güçlüğü çekenler ya da hayvansal süt tüketmek istemeyenler için tercih edilebilir.
Badem sütü inek sütüne göre daha düşük yağ ve protein oranına sahiptir. Buna karşılık bazı vitaminler ve mineraller açısından zengindir. Özellikle E vitamini bakımından oldukça zengindir.
Cilt sağlığı, kolesterol ve kalp sağlığı açısından oldukça yararlıdır. Bağışıklığı ve kemikleri güçlendirir.
Bademin Kalori ve Besin Değerleri
Badem B ve E vitaminleri açısından zengindir. Yüksek protein ve lif içerir. Mineraller açısından dengeli ve besleyicidir.
1 porsiyon (28 g) bademin kalori ve besin değerleri:
- Kalori: 164
- Karbonhidrat: 6.1 g
- Şeker: 1.2 g
- Diyet Lif: 3.5 g
- Yağ: 14.2 g
- Protein: 6 g
Günlük alım değeri (%):
- Vitamin B2 (Riboflavin): %24
- Vitamin E: %48
- Manganez: %30
- Magnezyum: %21
- Fosfor: %19
- Bakır: %14
- Çinko: %9
Badem Kilo Aldırır mı?
Badem yüksek yağ ve protein içeriğine sahipken karbonhidrat miktarı ise düşüktür. Sindirim esnasında badem içerisindeki kalorinin %10-15’i emilmez. Ek olarak bazı araştırmalar badem tüketmenin metabolizmayı hızlandırabileceğini göstermektedir.
Badem yüksek yağ oranına sahip olsa da düşük karbonhidrat seviyesi sayesinde kilo vermeye yardımcı bir besindir. Uzun süre doygunluk hissi vermesi nedeniyle pek çok diyette tercih edilmektedir.
Mevcut kalori tüketimini arttırmadan düzenli olarak badem tüketmek kilo vermeye yardımcı olur.